Bemiddeling versus therapie en coaching.
Bemiddeling in familiezaken : als er een conflict is tussen (aan)verwanten, willen de partijen liever geen rechtszaak beginnen. Een rechtszaak is openbaar, kostelijk, duurt lang, en een verstandhouding behouden na een conflict met advokaten voor de rechter is moeilijk. Bemiddeling kan een goed alternatief bieden.
Bemiddeling is helpend als de communicatie verstoord is, als rechtstreekse onderhandeling tussen partijen belemmerd wordt door een wederzijds gebrek aan vertrouwen of als er sprake is van een escalatie. Met hulp van de bemiddelaar, komen beiden partijen samen zodat ze samen en met elkaar tot een oplossing komen die hen beiden tevreden stelt.
In een conflict lopen de emoties hoog op.
Bemiddeling richt zich op het regelen van een conflict, geeft emoties wel een legitieme plaats en is ook toekomstgericht door proberen ook toekomstige conflicten te vermijden zodat een verstandhouding kan blijven bestaan.
Therapie helpt om emoties te verwerken, de pijn te verminderen, en sterker te staan voor een “nieuwe” start na het conflict. In relatietherapie kiezen jullie om tijd te maken voor elkaar, jezelf, de relatie en jouw toekomst. De therapeut ondersteunt je bij het uiten van je gevoelens, gedachten, verwachtingen en veranderingen die je wenst. Therapie of coaching kan helpen om de beslissing tot al dan niet te scheiden te maken, om de beslissing van scheiding van een partner een plaats te geven, te aanvaarden, en een nieuwe start te maken. Therapie kan ook helpen om beter met elkaar te communiceren, om te kijken hoe jullie gewoonlijk omgaan met conflictsituaties en hoe geweldloze communicatie kan bevorderd worden.