Vermijd de rechtbank, doe een beroep op een bemiddelaar
Bemiddeling is een eenvoudige, snelle en vaak efficiënte methode om ‘in der minne’ conflicten op te lossen. Daarbij wordt een beroep gedaan op een neutrale, onpartijdige en onafhankelijke derde die probeert de partijen zelf een oplossing te laten uitwerken. Bemiddeling wordt omschreven in artikel 1723/1 van het Gerechtelijk Wetboek.
Wat doet een erkend bemiddelaar?
De bemiddelaar helpt de betrokkenen om hun conflict bespreekbaar te maken, uit te zoeken welke oplossing(en) tegemoet komen aan de bezorgdheden van elke betrokkene, elkeen tevredenstelt, werkbaar is en duurzaam is voor de toekomst.
De bemiddelaar zorgt voor communicatie-afspraken, voor een evenwichtige invloed van elke betrokkene tijdens de gesprekken, gaat na of elkeen in voldoende en gelijke mate geïnformeerd is over alles wat ertoe doet, geeft emoties een legitieme plaats, en zorgt voor het efficiënt verloop tot een akkoord.
De bemiddelaar is onpartijdig en werkt evenveel voor de ene als de andere betrokkene. De bemiddelaar is neutraal en vormt geen oordeel noch over de kwestie, noch over de standpunten van de betrokkenen.
Waarom kiezen voor bemiddeling?
Kost- en tijdbesparend: Bemiddeling is sneller en goedkoper dan het inschakelen van advocaten en het doorlopen van een rechtszaak.
Vrijwillig : Bemiddeling is vrijwillig. De betrokkenen nemen vrijwillig en ook actief deel aan de bemiddeling. Elke betrokkene (en ook de bemiddelaar) kan de bemiddeling op elk moment beëindigen.
Controle: De betrokkenen houden controle over de uitkomst. Een oplossing wordt niet opgelegd.
Toekomst gericht : Een akkoord dat elkeen tevredenstelt is duurzaam, geeft meer vertrouwen om de gemaakte afspraken na te leven en vergemakkelijkt vaak ook de relatie (in familieverband, als ouders, als buren) achteraf.
Vertrouwelijkheid: Wat besproken en voorgelegd wordt in bemiddeling blijft vertrouwelijk. De bemiddelaar heeft een geheimhoudingsplicht.
Kinderen hebben er baat bij: Het welbevinden van kinderen heeft vooral te maken met het al dan niet klem zitten in een langdurig conflict tussen de ouders. Ouders die zaken regelen voor een bemiddelaar willen een vechtscheiding vermijden en willen samen de beste regeling zoeken voor de kinderen. Kinderen krijgen de informatie mee dat hun ouders er alles aan doen om met de hulp van een bemiddelaar een regeling te zoeken die elkeen én ook de kinderen tevredenstelt.
Bekrachtigd door de rechter: Het bemiddelingsakkoord dat met de tussenkomst van een erkend bemiddelaar, bekomen wordt kan gehomologeerd (bekrachtigd) worden voor de rechtbank.
Meer ondersteuning: Soms blijkt dat er hulp of advies nodig is van een boekhouder, een deskundige of een notaris. Samen wordt er gezocht naar de geschikte persoon.
Hoe verloopt een bemiddeling?
-
U neemt contact op met mij. Ik geef aan alle betrokkenen enkele data voor een eerste gezamelijk kennismakingsgesprek.
-
Ik geef uitleg over bemiddeling : de ‘spelregels’, goede wil, oprechtheid, respect, vertrouwelijkheid, honoraria. Ik bespreek ook mogelijke alternatieven om tot een oplossing te komen.
Als bemiddeling opgestart wordt tekenen we samen het bemiddelingsprotocol (dienstverleningsovereenkomst) dat die belangrijkste regels samenvat.
-
Elke betrokkene doet zijn verhaal over de situatie en het conflict. Samen verzamelen we alle nodige informatie en bekijken we of er een akkoord is over de informatie die op tafel ligt.
-
We verkennen en verduidelijken de noden, bezorgdheden en wensen van elke betrokkene.
-
Samen zoeken we naar verschillende best mogelijke oplossingen voor de verschillende onenigheid-punten. Als betrokkenen tevreden zijn met een oplossing, is de kans op een duurzaam akkoord groter.
-
De gevolgen (wettelijke, persoonlijke, financiële) gevolgen van de weerhouden opties worden aangebracht. De betrokkenen komen tot een akkoord over de oplossing(en). Dit wordt in een ontwerpakkoord samengebracht.
-
Het bemiddelingsakkoord wordt ondertekend : het legt de verbintenissen vast die elke betrokkene aangaat om het conflict te beëindigen. Dit kan voorgelegd worden aan de rechter ter homologatie (bekrachtiging). Het akkoord bekomt daarmee dezelfde waarde als een vonnis.
Tarieven
Per bemiddelingsgesprek van een 1u30 geldt een honorarium van 120€.
Het ereloon voor het uitwerken van het bemiddelingsakkoord bedraagt 200 €.Partijen delen gewoonlijk deze kosten.
Bemiddeling in familiezaken is vrijgesteld van BTW.
Pro Deo Bemiddeling. Ik sta open voor Pro Deo Bemiddeling. Als uw situatie beantwoordt aan de wettelijke voorwaarden, kunnen de erelonen en de kosten van de bemiddelaar volledig of gedeeltelijk gratis zijn. U kan een verzoek om rechtsbijstand indienen bij het bureau voor rechtsbijstand of bij de rechter. Voor meer info over de voorwaarden om gratis bijstand te krijgen van een bemiddelaar, kunt u ook terecht bij: de Federale Bemiddelingscommissie, het justitiehuis, het bureau voor rechtsbijstand in uw buurt, de griffie van het vredegerecht, het bureau voor rechtsbijstand van de rechtbank of het hof.